Deze relaties beïnvloeden ons gedrag en hoe we ons voelen op een manier waaraan we niet kunnen ontkomen. Het is van invloed op onze autonomie omdat we voortdurend in verbinding zijn met elkaar. Ook de wisselwerking binnen een gezin kan soms stroef verlopen waardoor er spanningen kunnen ontstaan. Met als gevolg dat gevoelens van verdriet en boosheid leiden tot verwijdering. Als ouder kun je bijvoorbeeld een ander inzicht te hebben in de opvoeding ten opzichte van je partner. Hierdoor kan je het gevoel krijgen ondermijnt te worden.
Binnen de systeemgesprekken onderzoeken we samen de patronen en regels die er gelden binnen jullie gezin/ familiesyteem. Daarbij proberen we zicht te krijgen op jullie onderlinge behoeften. Door jullie emoties te duiden en onder woorden te brengen ontstaat er meer vertrouwen binnen jullie gezin. Er ontstaat ruimte voor verandering door het geven van wederzijds begrip en erkenning waardoor ingesleten negatieve patronen doorbroken kunnen worden.
De systeemtherapie is er niet op gericht om te denken in goed en fout, schuld of onschuld. Systeemtherapie is juist gericht op het beschikbaar maken van positieve krachten van het systeem. Er wordt rekening gehouden met jullie achtergrond als individu. Hoe jullie zijn grootgebracht heeft namelijk invloed op het hier en nu. Samen werken we uit wat er onder de emoties zit aan behoefte, angsten en verlangens. Door uit te spreken wat eerder niet verwoord of gehoord kon worden is de weg naar verbinding.